sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Venezuela - voimakastahtoinen öljymaa





Venezuelan bolivariaaninen tasavalta sijaitsee Etelä-Amerikassa Karibianmeren rannalla. Venezuela oli Espanjan siirtomaa vuosina 1522-1821, jonka jälkeen se itsenäistyi kansallissankarinsa Simón Bolívarin johdolla. Venezuelan väkiluku on reilu 27 miljoonaa ja se on pinta-alaltaan maailman 33. suurin valtio.



Tausta & talous

Tarkkaa tietoa alkuperäisväestön määrästä ennen espanjalaisten valloitusta ei ole saatavilla, mutta arvioiden mukaan se on liikkunut n. miljoonan tienoilla. Alkuperäisväestön määrä pienentyi siirtomaavallan aikana pääasiassa sairauksien vaikututksesta.

Itsenäistymisen jälkeen 1800-luvulla keskiössä olivat poliittinen epävakaus ja diktaattorien valta. 1859-1863 käytiin jopa sisällissota, jossa sadattuhannet menettivät henkensä. Vuosikymmenten aikana maalla oli useita 'caudilloja', johtajia ja maassa oli vallankumouksellista toimintaa.

1900-luvun alkupuolella ensimmäisen maailmansodan aikoihin Venezuelasta löydettiin runsaita öljyvarantoja, jotka muuttivat maan maatalousvoittoisen talouden uuteen kukoistukseen. 1930-luvulla Venezuelan BKT oli jopa latinalaisen Amerikan korkein. Toisen maailmansodan jälkeen maahanmuuttajia saapui Venezuelaan voimakkaasti eteläisestä Euroopasta ja latinalaisen Amerikan köyhemmistä maista, jolloin maan väestö monipuolistui voimakkaasti. Talouden voimakas kehitys jatkui 80-luvulla asti, jolloin öljyn hinta laski voimakkaasti ja heikensi Venezuelan tilannetta. Sosiaaliset olot ovat sen seurauksena heikentyneet ja köyhyys lisääntynyt. Venezuela on myös yksi maanosan voimakkaimmin korruptoituneista maista nykypäivänä.

Maantiede/luonto

Venezuelalla on 2800 km rantalinjaa maan pohjoisosissa ja sille kuuluukin useita saaria Karibian merellä. Maa sijaitsee trooppisen ilmaston alueella ja lämpötila saattaa kohota hyvinkin korkealla. Toisaalta maan alueelta löytyy myös korkeampia vuoristoja ja jäätikköalueita, joissa lämpötila on huomattavasti alempi. Maan luonto onkin hyvin monipuolista aina vuoristoista, sademetsien kautta llanos, tasankoihin asti.

File:Deltaorinoco.jpg
Hugo Chávez

Venezuelaan ei voi käsitellä ilman Hugo Chávezia (s. 1954), joka on toiminut maan presidenttinä vuodesta 1999. Chávez ponnisti sotilasuralta mukaan politiikkaan 1980-luvulla. Vuonna 1992 Chávez joutui kahdeksi vuodeksi vankilaan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen myötä, mutta palasi tämän jälkeen politiikkaan, perusti uuden sosiaalidemokraattisen puoleen ja tuli valituksi maan presidentiksi vuonna 1999.

Chávez on vastustanut voimakkaasti Yhdysvaltojen ulkopolitiikka ja arvostellut kapitalismia sekä noussut voimahahmoksi koko latinalaisessa Amerikassa. Time-lehti listasikin hänet 100 maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon vuosina 2005 ja 2006. Presidenttinä Chávez on aloittanut lukuisia sosiaalisia ohjelmia ja uudistanut maan perustuslakia.

Viime aikoina Chávez on kamppaillut syöpää vastaan, mutta on jälleen presidentinvaalikilpailussa mukana Venezuelan tämän vuotisissa vaaleissa.



Espanjankielinen bonus:


Símbolos nacionales
En Venezuela, además de reconocerse a la bandera, el himno y el escudo, como símbolos nacionales, se han nombrado otros elementos típicos de la flora y fauna nacional como símbolos de la nación.201 A saber:
  • El araguaney (Tabebuia chrysantha) es el árbol nacional desde el 29 de mayo de 1948. Su nombre se compone de un vocablo de origen indígena y de la combinación de vocablos griegos que significan flor de oro, en alusión al color amarillo.

  • La orquídea (Cattleya mossiae) fue declarada flor nacional el 23 de mayo de 1951. La especie mossiae fue descubierta en Venezuela en la década de 1830.

  • El turpial (Icterus icterus) es el ave nacional desde el 23 de mayo de 1958. Es un pájaro de unos 24 centímetros de envergadura, que se distingue por su colorido amarillo-naranja en todo el cuerpo, excepto la cabeza y las alas, que son negras con partes blancas, y una mancha azul alrededor de los ojos.

  • El Alma Llanera es un joropo cuya música fue compuesta por Pedro Elías Gutiérrez basada en un texto de Rafael Bolívar Coronado.202 Es considerada como el segundo himno nacional de Venezuela. Fue estrenada en el Teatro Municipal de Caracas el 19 de septiembre de 1914.
Mistähän tässä mahtaakaan olla kyse?