perjantai 2. maaliskuuta 2012

Pelastaja - El Salvador

Yksi Amerikan mantereiden tiheimmin asuttu valtio El Saldador on jälleen esimerkki valtiosta, joka on pitkään historiansa aikana kärsinyt väkivaltaisuuksista, vallankaappauksista ja hurmeisesta sisällissodasta.

El Salvadorissa ilmenee paljon surf-turismia rannikoiden tarjoamien täyteläisten aaltojen ansiosta

Alun alkujaan El Salvadorin asuttivat Keski-Amerikkaan vaeltaneiden nahua-intiaanien alaryhmä pipil-intiaanit. Pipilit olivat enimmäkseen maanviljelijöitä, jotka laittoivat aluilleen joitakin kaupunkeja, jotka ajan myötä ovat kehittyneet El Salvadorin nykyisiksi kaupungeiksi. Valtio itsenäistyi Espanjan vallasta vuonna 1821 naapurivaltoidensa kanssa ja vuonna 1822 ne liitettiin Meksikoon. Tätä Keski-Amerikan valtiot kuitenkin vastustivat, ja vuonna 1823 perustettiin Keski-Amerikan liittovaltio, jota ryhtyi johtamaan Kenraali Manuel José Arcen. Liittovaltio hajosi lopullisesti 1841ja "Pelastajasta" tuli itsenäinen tasavalta. Itsenäistymisen jälkeen valtio on kuitenkin kokenut runsaasti levottomuuksia.


Valtion armeijan sotilaita

Valtion hallituksen ja aseistautuneen FMLN-järjestön (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) välillä maassa vallitsi väkivaltainen sisällissota vuodesta 1980 aina vuoden 1992 tienoille. 1990-luvun alun jälkeen El Salvador alkoi kehittyä rauhallisemmaksi tasavallaksi hallituksen ja FMLN:n tekemän rauhansopimuksen myötä, jolloin FMLN luovutti aseensa ja ryhtyi poliittiseksi puolueeksi. Maa on kärsinyt myös epäonnekkaista luonnonilmiöistä, kun esimerkiksi vuonna 2005 Ilamatepecin tulivuori purkautui ja ainoastaan muutama päivä tämän jälkeen maahan iski hurrikaani Stan.

Santa Ana / Ilamatepec tulivuori

Valtion talouden perustana on edelleen kahvinviljely. Lisäksi jalkapallolla on suuri merkitys kansalaisten keskuudessa; se oli myös syynä sotaan Hondurasia vastaan vuonna 1969.

Julkimo:
El Salvadorin jalkapallomaajoukkue vuodelta 2011
El Salvadorista ei kummemmin löydy kuuluisuuksia, joten esiteltäväksi valitsimme El Salvadorin jalkapallomaajoukkueen. Joukkue ei ole koskaan saavuttanut suurta menestystä ajallaan. Olympialaisissa El Salvador on ollut mukana vuodesta 1968, vaikka ei olekaan voittanut yhtään mitalia. Intohimoa ja menestymisen halua joukkueelta kuitenkin tuntuu löytyvän. Joukkue on edennyt peräti kahdesti maailmanmestaruuskilpailuihin kuitenkin tippuen molemmilla kerroilla ensimmäisellä kierroksella; tätä voi pitää hienona saavutuksena (verrattaessa Suomen menestyykseen jalkapallossa ;).

3 kommenttia:

  1. Muy bien. El Salvador es un país muy bonito con muchos paisajes distintos y una variedad cultural tremenda. Es una pena que el país haya sufrido mucho de la Guerra Civil que duró tantos años, pero ahora parece que El Salvador está pasando por unos tiempos más tranquilos.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen ja yleissivistävä kirjoitus, joka sisälsi ainakin itselleni paljon uutta tietoa. Onnistuitte tiivistämään maan historian alkuajoista aina näihin päiviin tosi onnistuneesti. Teksti oli juuri sopivan mittainen, eli jaksoin lukea sen mielenkiinnolla alusta loppuun. Kuvat olivat mukava piristys tekstin välissä.

    Ehkä olisin julkimo-osuuden lisäksi kaivannut tekstiin myös toista hieman "kevyempää" osioita, esimerkiksi kulttuurista, ruuista tai muusta vastaavasta.

    VastaaPoista
  3. Tosi kiinnostava aihe! Tämä on sellainen josta olisin itsekkin voinut tehdä. Olette onnistuneet keräämään hyvin monipuolista tietoa maista, ja postaukset antavat monipuolisen kuvan, kun kerrotaan sekä historiasta, luonnosta, politiikasta, kulttuurista ym. Hyvänä kevennyksenä aiheisiin ovat kiinnostavat kuvat ja nuo kulttuuri osuudet postauksissa, eli kertomukset esimerkiksi julkkiksista.

    Blogi on myös yhtenäinen kokonaisuus, kun jokainen postaus kertoo eri maasta. Lempi postaukseni olivat El Salvador ja Argentiina.

    VastaaPoista