perjantai 2. maaliskuuta 2012

Argentina - sotilashallinnosta vakaampiin oloihin



Argentina on Etelä-Amerikan toiseksi suurin valtio heti Brasilian jälkeen sekä kaiken kaikkiaan maailman kahdeksanneksi suurin. Pinta-alaltaan varsin suuresta maasta siis kyse. Väestöä Argentiinassa on kuitenkin vain noin reilu 41 miljoonaa, joten tällä mittarilla se ei yllä suurimpien joukkoon.

Buenos Aires - Argentiinan pääkaupunki


Historia ja talous

Argentiinaan saapuivat ensimmäisinä eurooppalaisina espanjalaiset vuonna 1516. Tällöin maahan oli saapunut uudisasukkaita jo Perusta, Chilestä ja Paraguaysta. Argentiina itsenäistyi vuonna 1816 itsenäisyysaatteiden siivittämänä. 1800-luvun loppupuolella Argentiina kehittyi nopeasti maatalouden ja kaupan ansiosta ja se olikin maailman rikkaimpien maiden joukossa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Yksi Argentiinan tunnetuimmista vaiheista käynnistyi toisen maailmansodan aikaan, kun asevoimien juntta kaappasi maassa vallan ja eräs sen eversteistä, Juan Domingo Perón, nousi maan hallituksen näkyvimmistä voimista. Sodan jälkeen Perón voitti presidentinvaalit. Hänen teemojaan olivat parannukset palkkoihin ja sosiaaliturvaan. Seuraavat vuosikymmenet olivat epävakaita ja vallassa oli vuorotellen sotilas- ja siviilihallinto. Perón joutui pakenemaan Espanjaan vuonna 1955. 1950-70 -luvuilla talouskasvu hiipui ja työväestö radikalisoitui. Perónkin palasin vielä 70-luvulla maanpaosta takaisin presidentiksi, mutta kuoli pian tämän jälkeen 1974 ja sotilashaara nappasi jälleen vallan. Olot vakiintuivat vasta 1983, kun maa palasin siviilihallintoon.

80- ja 90-luvuilla maan taloutta yritettiin parantaa yksityistämisellä ja kaupan rajoituksia poistamalla. Talouskasvu ei kuitenkaan ollut toivottua kriisit seurasivat toistaan. Maa velkaantui ja työväestö lakkoili. Argentiinan talous on sittemmin vakiintunut ja 2000-luvulla velkoja on järjestelty uudelleen.

Luonto

Argentiina on muodoltaan pitkä ja kapea kolmio. Chilen vastaisen rajan muodostavat Andien pitkät vuoristot, josta löytyvät myös Patagonia jäätiköt. Argentiinan luonto on monipuolista, etelässä Andien itäpuolella ilmasto on kuivaa ja kuumaa, toisaalta pohjoisesta löytyy aaltoilevia kukkuloita ja tulvametsiä sekä  pitkä ja leveä tasanko, pampa. Täällä on myös paljon hedelmällistä maaperää. Maa sijaitsee melkein kokonaan lauhkeassa ilmastovyöhykkeessä.

Kuva Patagoniasta


Eva Perón

Eva Perón, yleisesti tunnettu myös nimellä Evita, oli presidentti Juan Perónin vaimo ja kansan keskuudessa lähes pyhimykseksi noussut hahmo.

Evita syntyi Los Toldosin kaupungissa, mutta muutti viidentoista vuoden ikäisenä Buenos Airesiin ja ryhtyi elokuva- ja radiotyöhön. Juan Perónin hän tapasi ollessaan näyttelijäntöissä. Naimisiin pari meni vuonna 1945.

Kun Juan Perón valittiin presidentiksi, otti Evita vahvan roolin maan hallinnossa. Eva Perón -säätiö auttoi köyhiä ja myös organisoi naissiiven Justicialist-puolueeseen. 1940-luvun loppuun mennessä hän kasvoi vahvaksi henkilökultiksi esiintyen lähes kaikkialla. Onkin ajateltu, että Evita oli vastuussa monista poliittista tavoitteista ja hänellä oli erittäin vahva rooli maan politiikassa.

Eva Perón kuoli vain 33-vuotiaana syöpään. Sotilasvallankaappauksen jälkeen ruumis lennätettiin ja haudattiin Italiaan, mutta on sittemmin palautettu Argentiinaan ja hänet on nykyään haudattu Buenos Airesiin.


Evita

1 kommentti:

  1. Terve,

    Tosi hyvä ja helppolukuinen blogi, jossa kuvat antaa mukavasti tunnelmaa ja värit piristystä. =)

    Ainahan toki voisi toivoa lisää asiaa jokaisesta maasta. Esimerkiksi tässä Argentiinan kohdalla voisi hyvin puhua tarkemmin 70-80 luvun taitteen diktatuurista, joka syyllistyi useisiin hirmutekoihin ja joista vastuussa olleita henkilöitä ei vielä kyseisen kauden jälkeenkään saanut viedä oikeuteen saati rangaista. Tarina on verrattavissa Kambodzan, 2. maailmansodan, Ruandan jne. tapahtumiin, mutta siitä huolimatta siitä ei juuri tiedetä esimerkiksi meillä Suomessa. Asia on myös sen takia tärkeä, että tämä näkyy vielä tämänkin päivän Buenos Airesissa + vaikuttaa paikallisiin ihmisiin, jos siellä vierailette.

    Mutta hyvä on blogi ja oikein riittävä tälle kurssille. Tosin tuon Patagonia-kuvan kanssa teillä on käynyt hauska erehdys, sillä kyseinen kuva on Chilestä. Kuvassa on nimittäin nähtävyys nimeltään Torres del Paine =D

    T. Mikko

    VastaaPoista