tiistai 21. helmikuuta 2012

Panama ja kanava


Hyvät kanssamatkustajat! Tällä kertaa suuntaamme kohti valtiota, joka maantieteellisesti liittää Keski- ja Etelä-Amerikan toisiinsa. Eli kyseessä on 3,4 miljoonan asukkaan Panaman tasavalta. Sen rajanaapureina on idässä Kolumbia ja lännessä Costa Rica.




Maan halki kulkee tunnettu Panaman kanava, jota pitkin laivat pääsevät purjehtimaan Tyynenmeren ja Atlantin välillä. Kanava on tärkeä merirahdille, minkä johdosta myös Yhdysvallat on ollut pitkään  kiinnostunut maan toimista. Vuonna 1989 Yhdysvallat hyökkäsi Panamaan syrjäyttääkseen entisen liittolaisensa Manuel Noriegan, joka ehti toimia vuodesta 1983 lähtien valtion tosiasiallisena johtajana ja sotilasdiktaattorina. Syrjäyttämisen jälkeen valtioon palautettiin demokratia.

Kanavan eteläsuussa sijaitseva valtion pääkaupunki Panamá


Vuonna 1914 avatulla Panaman kanavalla on suuri merkitys maan talouden ja turismin kannalta. Monet rahtialukset rakennettaessa mitoitetaankin niin sanottuun Panamax-kokoon, tarkoittaen että ne mahtuvat kulkemaan kanavan läpi. Panaman tärkeimmät vientituotteet ovat kahvi, sokeri, banaanit ja katkaravut.

Otos Panavan kanavalta

Panama sijaitsee päiväntasaajalla ja siihen kuuluu 15 000 saarta Karibian ja Tyynenmeren rannikoilla, joten kauniiden autioiden hiekkarantojen löytäminen ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä. Valtio ei ole pinta-alaltaan erityisen suuri, mutta silti sen alueelle mahtuu kolme ilmastovyöhykettä.

Kuuluisa henkilö:

Panama ei ole erityisen tunnettu maailmalle putkahdelleista julkkiksistaan, mutta sen rannoilta on maailman iloksi tullut Miss Universum 2002, Justine Pasek. Vaikka Pasek onkin syntynyt Ukrainassa ja taustaltaan vain puoliksi panamalainen, muutti perhe Panamaan tämän ollessa nuori. Pasek teki ennen misseyttään töitä mallina näytöksissä ja televisiossa.

Pasek voitti Miss Universum -tittelinsä hieman onnekkaastikin, kun alkuperäinen voittaja Oxana Fedorova menetti kruununsa rikottuaan velvoitteitaan voittajana ja Pasek nostettiin hänen tilalleen perintöprinsessan paikalta. Voittonsa jälkeen Pasek on jatkanut töitä mallinuralla ja hyväntekeväisyyden parissa.

Nykyään hän asuu Yhdysvalloissa.





1 kommentti:

  1. Muy bien. Hyviä huomioita Panamasta ja Pasekista ;). Panama on erittäin omintakainen valtio Keski-Amerikassa. Varsin vauras, alueen mittapuulla. Vauraus perustuu pitkälti Panaman kanavan tuomiin tuloihin sekä Panaman mukavuuslipun alla purhehtivaan laajaan kauppalaivostaan ja kanava-alueen tullivapaaseen alueeseen. Osittain myös rahan pesuun. Pitkään Panamassa on pesty Yhdysvaltai huumerahoja, Uusi ilmiö on, että yhdysvaltalaiset eläkeläiset ovat alkaneet hankkia eläkeasuntoja Panamasta. Myös turismi on voimakkassa kasvussa. P.S Panamasta on vielä aika matka, yli 1000 kilometriä päiväntasaajalle.

    VastaaPoista