maanantai 13. helmikuuta 2012

Vauras Chile


Chile on pitkä ja kapea maa, joka reunustaa suurta osaa Etelä-Amerikan länsirannikosta. Maa oli alun perin intiaaniheimojen asuttama, mutta tuli sittemmin valloitetuksi Espanjan toimesta. Se itsenäistyi vuonna 1818, kuten monet muutkin Etelä-Amerikan siirtomaat tuohon aikaan.


Chile on yksi Etelä-Amerikan vauraimpia maita. 2006 Chile kohosi BKT:lla mitattuna latinalaisen Amerikan vauraimmaksi maaksi ja 2010 se liittyi ensimmäisenä maana Etelä-Amerikasta OECD:hen. Gini-indeksin mukaan vauraus on tosin jakautunut maassa hyvin epätasaisesti.




File:Costaneratitanium.jpg
Kuva Santiagosta


Chile on tunnettu myös luonnostaan ja onkin siksi turistien suosiossa. Maasta löytyy hyvinkin erilaisia ilmastotyyppejä aina aavikosta tundramaisiin vuoristoihin ja jäätikköihin sekä subtrooppiseen ilmastoon.


File:BeagleChannelGlacier.jpg


Merkittäviä tapahtumia Chilen historissa:




Vallankaappaus 1973


Tunnetuimpia vaiheita Chilen historissa on vuoden 1973 vallankaappaus kenraali Augusto Pinochetin johdolla. Tästä käynnistyi sorron aika, jolloin Pinochetin vastustajia tapettiin ja vankeja kidutettiin. Pinochetista tuli Chilen presidentti vuonna 1980 ja hän johti maata aina vuoteen 1990 asti, jolloin Chilelle valittiin uusi presidentti Pinochetin hävittyä vuonna 1988 äänestyksen toisesta kahdeksanvuotiskaudesta. 1980-luvulla Chilen taloutta tosin myös avattiin, yksityisomistusta lisättiin ja maa siirtyi lähemmäs vapaata markkinataloutta ja nykyistä kehitystä.


Maanjäristys 2010 ja kuuluisa kaivosonnettomuus


Helmikuussa 2010 Chileä vavisutti yksi historian voimakkaimmista maanjäristyksistä. Satoja ihmisiä kuoli ja satoja tuhansia rakennuksia tuhoutui. Elokuussa 2010 tapahtui myös kuuluisa Chilen kaivosonnettomuus, jossa 33 kaivostyöläistä jäi jumiin San Josén kupari- ja kultakaivokseen. Pelastusoperaatio kesti lähes kaksi kuukautta ja lokakuussa koko maailma seurasi operaation kulminaatiota, kun työntekijät saatiin pelastettua ulos kaivoksesta.

Kuuluisa henkilö: Tomás Enrique Araya
Pienestä Chilen Viña del Mar nimisestä kylästä kotoisin oleva Tomás Enrique Araya, taiteilijanimeltään Tom Araya, on yhdysvaltalaisen trash metal –yhtye Slayerin basisti-laulaja ja keulahahmo. Viiden vuoden ikäisenä vuonna 1966 Tom kuitenkin muutti yhdeksänlapsisen perheensä mukana Yhdysvaltojen Kaliforniaan. Kahdeksan vuoden ikäisenä hän aloitti basson soittamisen, mistä alkoi hänen kehittymisensä muusikkona ja kipuaminen yhdeksi jo kulttimaineen saavuttaneen Slayerin keulahahmoksi ja veturiksi.


Vielä työskenneltyään hengitysterapeuttina Tom rahoitti Slayerin vuonna 1983 julkaistun debyyttialbumin Show No Mercy.  Vuodesta 1988 lähtien Araya on osallistunut yhtyeen sanoitustyöhön; usein Arayan sanoitukset käsittelevät häntä kiehtovia sarjamurhaajia. Araya on useasti ottanut kantaa siihen, että yhtyeen oletetaan edustavan saatananpalvontaa: "Minusta se on yksi suurimmista väärinkäsityksistä yhtyettä kohtaan siitä seuraavana, että olemme tavallisia." Kesällä 2011 Tomin kotikaupungin Viña del Marin pormestari luovutti hänelle virallisen tunnustuksen, symbolisen kaupungin avaimen, hänen työstään musiikkialalla.

1 kommentti:

  1. Muy bien. Hyvää asiaa Chilestä. Chile on yksi latinalaisen Amerikan talouden moottoreista. Chilellä on nykyisin hyvin avoin kauppapolitiikka ja Chilellä on eniten kahdenvälisiä kauppasopimuksia maailmassa.Chile on myös "huokutellut" ulkomnaisia sijoituksia varsin menestyksekkäästi jo pitkään, mm. kaivosalalle. Chilen yksi suurimmista ongelelmistaon, kuten kirjoittettikin, eriarvoisuus ja suuret tuloerot. Myös koulutuksen epätasa-arvo on yksi Chilen pahoista ongelmista. Menen katsomaan Youtubeen Slayeria ja sivistyn.

    VastaaPoista