perjantai 2. maaliskuuta 2012

Pelastaja - El Salvador

Yksi Amerikan mantereiden tiheimmin asuttu valtio El Saldador on jälleen esimerkki valtiosta, joka on pitkään historiansa aikana kärsinyt väkivaltaisuuksista, vallankaappauksista ja hurmeisesta sisällissodasta.

El Salvadorissa ilmenee paljon surf-turismia rannikoiden tarjoamien täyteläisten aaltojen ansiosta

Alun alkujaan El Salvadorin asuttivat Keski-Amerikkaan vaeltaneiden nahua-intiaanien alaryhmä pipil-intiaanit. Pipilit olivat enimmäkseen maanviljelijöitä, jotka laittoivat aluilleen joitakin kaupunkeja, jotka ajan myötä ovat kehittyneet El Salvadorin nykyisiksi kaupungeiksi. Valtio itsenäistyi Espanjan vallasta vuonna 1821 naapurivaltoidensa kanssa ja vuonna 1822 ne liitettiin Meksikoon. Tätä Keski-Amerikan valtiot kuitenkin vastustivat, ja vuonna 1823 perustettiin Keski-Amerikan liittovaltio, jota ryhtyi johtamaan Kenraali Manuel José Arcen. Liittovaltio hajosi lopullisesti 1841ja "Pelastajasta" tuli itsenäinen tasavalta. Itsenäistymisen jälkeen valtio on kuitenkin kokenut runsaasti levottomuuksia.


Valtion armeijan sotilaita

Valtion hallituksen ja aseistautuneen FMLN-järjestön (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) välillä maassa vallitsi väkivaltainen sisällissota vuodesta 1980 aina vuoden 1992 tienoille. 1990-luvun alun jälkeen El Salvador alkoi kehittyä rauhallisemmaksi tasavallaksi hallituksen ja FMLN:n tekemän rauhansopimuksen myötä, jolloin FMLN luovutti aseensa ja ryhtyi poliittiseksi puolueeksi. Maa on kärsinyt myös epäonnekkaista luonnonilmiöistä, kun esimerkiksi vuonna 2005 Ilamatepecin tulivuori purkautui ja ainoastaan muutama päivä tämän jälkeen maahan iski hurrikaani Stan.

Santa Ana / Ilamatepec tulivuori

Valtion talouden perustana on edelleen kahvinviljely. Lisäksi jalkapallolla on suuri merkitys kansalaisten keskuudessa; se oli myös syynä sotaan Hondurasia vastaan vuonna 1969.

Julkimo:
El Salvadorin jalkapallomaajoukkue vuodelta 2011
El Salvadorista ei kummemmin löydy kuuluisuuksia, joten esiteltäväksi valitsimme El Salvadorin jalkapallomaajoukkueen. Joukkue ei ole koskaan saavuttanut suurta menestystä ajallaan. Olympialaisissa El Salvador on ollut mukana vuodesta 1968, vaikka ei olekaan voittanut yhtään mitalia. Intohimoa ja menestymisen halua joukkueelta kuitenkin tuntuu löytyvän. Joukkue on edennyt peräti kahdesti maailmanmestaruuskilpailuihin kuitenkin tippuen molemmilla kerroilla ensimmäisellä kierroksella; tätä voi pitää hienona saavutuksena (verrattaessa Suomen menestyykseen jalkapallossa ;).

Argentina - sotilashallinnosta vakaampiin oloihin



Argentina on Etelä-Amerikan toiseksi suurin valtio heti Brasilian jälkeen sekä kaiken kaikkiaan maailman kahdeksanneksi suurin. Pinta-alaltaan varsin suuresta maasta siis kyse. Väestöä Argentiinassa on kuitenkin vain noin reilu 41 miljoonaa, joten tällä mittarilla se ei yllä suurimpien joukkoon.

Buenos Aires - Argentiinan pääkaupunki


Historia ja talous

Argentiinaan saapuivat ensimmäisinä eurooppalaisina espanjalaiset vuonna 1516. Tällöin maahan oli saapunut uudisasukkaita jo Perusta, Chilestä ja Paraguaysta. Argentiina itsenäistyi vuonna 1816 itsenäisyysaatteiden siivittämänä. 1800-luvun loppupuolella Argentiina kehittyi nopeasti maatalouden ja kaupan ansiosta ja se olikin maailman rikkaimpien maiden joukossa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Yksi Argentiinan tunnetuimmista vaiheista käynnistyi toisen maailmansodan aikaan, kun asevoimien juntta kaappasi maassa vallan ja eräs sen eversteistä, Juan Domingo Perón, nousi maan hallituksen näkyvimmistä voimista. Sodan jälkeen Perón voitti presidentinvaalit. Hänen teemojaan olivat parannukset palkkoihin ja sosiaaliturvaan. Seuraavat vuosikymmenet olivat epävakaita ja vallassa oli vuorotellen sotilas- ja siviilihallinto. Perón joutui pakenemaan Espanjaan vuonna 1955. 1950-70 -luvuilla talouskasvu hiipui ja työväestö radikalisoitui. Perónkin palasin vielä 70-luvulla maanpaosta takaisin presidentiksi, mutta kuoli pian tämän jälkeen 1974 ja sotilashaara nappasi jälleen vallan. Olot vakiintuivat vasta 1983, kun maa palasin siviilihallintoon.

80- ja 90-luvuilla maan taloutta yritettiin parantaa yksityistämisellä ja kaupan rajoituksia poistamalla. Talouskasvu ei kuitenkaan ollut toivottua kriisit seurasivat toistaan. Maa velkaantui ja työväestö lakkoili. Argentiinan talous on sittemmin vakiintunut ja 2000-luvulla velkoja on järjestelty uudelleen.

Luonto

Argentiina on muodoltaan pitkä ja kapea kolmio. Chilen vastaisen rajan muodostavat Andien pitkät vuoristot, josta löytyvät myös Patagonia jäätiköt. Argentiinan luonto on monipuolista, etelässä Andien itäpuolella ilmasto on kuivaa ja kuumaa, toisaalta pohjoisesta löytyy aaltoilevia kukkuloita ja tulvametsiä sekä  pitkä ja leveä tasanko, pampa. Täällä on myös paljon hedelmällistä maaperää. Maa sijaitsee melkein kokonaan lauhkeassa ilmastovyöhykkeessä.

Kuva Patagoniasta


Eva Perón

Eva Perón, yleisesti tunnettu myös nimellä Evita, oli presidentti Juan Perónin vaimo ja kansan keskuudessa lähes pyhimykseksi noussut hahmo.

Evita syntyi Los Toldosin kaupungissa, mutta muutti viidentoista vuoden ikäisenä Buenos Airesiin ja ryhtyi elokuva- ja radiotyöhön. Juan Perónin hän tapasi ollessaan näyttelijäntöissä. Naimisiin pari meni vuonna 1945.

Kun Juan Perón valittiin presidentiksi, otti Evita vahvan roolin maan hallinnossa. Eva Perón -säätiö auttoi köyhiä ja myös organisoi naissiiven Justicialist-puolueeseen. 1940-luvun loppuun mennessä hän kasvoi vahvaksi henkilökultiksi esiintyen lähes kaikkialla. Onkin ajateltu, että Evita oli vastuussa monista poliittista tavoitteista ja hänellä oli erittäin vahva rooli maan politiikassa.

Eva Perón kuoli vain 33-vuotiaana syöpään. Sotilasvallankaappauksen jälkeen ruumis lennätettiin ja haudattiin Italiaan, mutta on sittemmin palautettu Argentiinaan ja hänet on nykyään haudattu Buenos Airesiin.


Evita