tiistai 21. helmikuuta 2012

Panama ja kanava


Hyvät kanssamatkustajat! Tällä kertaa suuntaamme kohti valtiota, joka maantieteellisesti liittää Keski- ja Etelä-Amerikan toisiinsa. Eli kyseessä on 3,4 miljoonan asukkaan Panaman tasavalta. Sen rajanaapureina on idässä Kolumbia ja lännessä Costa Rica.




Maan halki kulkee tunnettu Panaman kanava, jota pitkin laivat pääsevät purjehtimaan Tyynenmeren ja Atlantin välillä. Kanava on tärkeä merirahdille, minkä johdosta myös Yhdysvallat on ollut pitkään  kiinnostunut maan toimista. Vuonna 1989 Yhdysvallat hyökkäsi Panamaan syrjäyttääkseen entisen liittolaisensa Manuel Noriegan, joka ehti toimia vuodesta 1983 lähtien valtion tosiasiallisena johtajana ja sotilasdiktaattorina. Syrjäyttämisen jälkeen valtioon palautettiin demokratia.

Kanavan eteläsuussa sijaitseva valtion pääkaupunki Panamá


Vuonna 1914 avatulla Panaman kanavalla on suuri merkitys maan talouden ja turismin kannalta. Monet rahtialukset rakennettaessa mitoitetaankin niin sanottuun Panamax-kokoon, tarkoittaen että ne mahtuvat kulkemaan kanavan läpi. Panaman tärkeimmät vientituotteet ovat kahvi, sokeri, banaanit ja katkaravut.

Otos Panavan kanavalta

Panama sijaitsee päiväntasaajalla ja siihen kuuluu 15 000 saarta Karibian ja Tyynenmeren rannikoilla, joten kauniiden autioiden hiekkarantojen löytäminen ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä. Valtio ei ole pinta-alaltaan erityisen suuri, mutta silti sen alueelle mahtuu kolme ilmastovyöhykettä.

Kuuluisa henkilö:

Panama ei ole erityisen tunnettu maailmalle putkahdelleista julkkiksistaan, mutta sen rannoilta on maailman iloksi tullut Miss Universum 2002, Justine Pasek. Vaikka Pasek onkin syntynyt Ukrainassa ja taustaltaan vain puoliksi panamalainen, muutti perhe Panamaan tämän ollessa nuori. Pasek teki ennen misseyttään töitä mallina näytöksissä ja televisiossa.

Pasek voitti Miss Universum -tittelinsä hieman onnekkaastikin, kun alkuperäinen voittaja Oxana Fedorova menetti kruununsa rikottuaan velvoitteitaan voittajana ja Pasek nostettiin hänen tilalleen perintöprinsessan paikalta. Voittonsa jälkeen Pasek on jatkanut töitä mallinuralla ja hyväntekeväisyyden parissa.

Nykyään hän asuu Yhdysvalloissa.





maanantai 13. helmikuuta 2012

Vauras Chile


Chile on pitkä ja kapea maa, joka reunustaa suurta osaa Etelä-Amerikan länsirannikosta. Maa oli alun perin intiaaniheimojen asuttama, mutta tuli sittemmin valloitetuksi Espanjan toimesta. Se itsenäistyi vuonna 1818, kuten monet muutkin Etelä-Amerikan siirtomaat tuohon aikaan.


Chile on yksi Etelä-Amerikan vauraimpia maita. 2006 Chile kohosi BKT:lla mitattuna latinalaisen Amerikan vauraimmaksi maaksi ja 2010 se liittyi ensimmäisenä maana Etelä-Amerikasta OECD:hen. Gini-indeksin mukaan vauraus on tosin jakautunut maassa hyvin epätasaisesti.




File:Costaneratitanium.jpg
Kuva Santiagosta


Chile on tunnettu myös luonnostaan ja onkin siksi turistien suosiossa. Maasta löytyy hyvinkin erilaisia ilmastotyyppejä aina aavikosta tundramaisiin vuoristoihin ja jäätikköihin sekä subtrooppiseen ilmastoon.


File:BeagleChannelGlacier.jpg


Merkittäviä tapahtumia Chilen historissa:




Vallankaappaus 1973


Tunnetuimpia vaiheita Chilen historissa on vuoden 1973 vallankaappaus kenraali Augusto Pinochetin johdolla. Tästä käynnistyi sorron aika, jolloin Pinochetin vastustajia tapettiin ja vankeja kidutettiin. Pinochetista tuli Chilen presidentti vuonna 1980 ja hän johti maata aina vuoteen 1990 asti, jolloin Chilelle valittiin uusi presidentti Pinochetin hävittyä vuonna 1988 äänestyksen toisesta kahdeksanvuotiskaudesta. 1980-luvulla Chilen taloutta tosin myös avattiin, yksityisomistusta lisättiin ja maa siirtyi lähemmäs vapaata markkinataloutta ja nykyistä kehitystä.


Maanjäristys 2010 ja kuuluisa kaivosonnettomuus


Helmikuussa 2010 Chileä vavisutti yksi historian voimakkaimmista maanjäristyksistä. Satoja ihmisiä kuoli ja satoja tuhansia rakennuksia tuhoutui. Elokuussa 2010 tapahtui myös kuuluisa Chilen kaivosonnettomuus, jossa 33 kaivostyöläistä jäi jumiin San Josén kupari- ja kultakaivokseen. Pelastusoperaatio kesti lähes kaksi kuukautta ja lokakuussa koko maailma seurasi operaation kulminaatiota, kun työntekijät saatiin pelastettua ulos kaivoksesta.

Kuuluisa henkilö: Tomás Enrique Araya
Pienestä Chilen Viña del Mar nimisestä kylästä kotoisin oleva Tomás Enrique Araya, taiteilijanimeltään Tom Araya, on yhdysvaltalaisen trash metal –yhtye Slayerin basisti-laulaja ja keulahahmo. Viiden vuoden ikäisenä vuonna 1966 Tom kuitenkin muutti yhdeksänlapsisen perheensä mukana Yhdysvaltojen Kaliforniaan. Kahdeksan vuoden ikäisenä hän aloitti basson soittamisen, mistä alkoi hänen kehittymisensä muusikkona ja kipuaminen yhdeksi jo kulttimaineen saavuttaneen Slayerin keulahahmoksi ja veturiksi.


Vielä työskenneltyään hengitysterapeuttina Tom rahoitti Slayerin vuonna 1983 julkaistun debyyttialbumin Show No Mercy.  Vuodesta 1988 lähtien Araya on osallistunut yhtyeen sanoitustyöhön; usein Arayan sanoitukset käsittelevät häntä kiehtovia sarjamurhaajia. Araya on useasti ottanut kantaa siihen, että yhtyeen oletetaan edustavan saatananpalvontaa: "Minusta se on yksi suurimmista väärinkäsityksistä yhtyettä kohtaan siitä seuraavana, että olemme tavallisia." Kesällä 2011 Tomin kotikaupungin Viña del Marin pormestari luovutti hänelle virallisen tunnustuksen, symbolisen kaupungin avaimen, hänen työstään musiikkialalla.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Luonnon ja huumeiden Kolumbia

Espanjankielisistä amerikan maista kertova blogimme starttaa Kolumbien esittelyllä. Blogissa julkaistaan aina lyhyehkösti taustaa maasta ja esitellään joku maan kuuluisa kansalainen, tapahtuma tai muu hauska yksityiskohta.

Taustaa maasta:
Kolumbian tasavalta on luoteisessa Etelä-Amerikassa sijaitseva 44 miljoonan asukkaan valtio. Maan pääkaupunki Bogotá on samalla maan suurin kaupunki, jossa asustaa noin 8,5 miljoonaa asukasta. Kolumbiassa puhutaan espanjaa, kuten suurimassa osassa Latinalaista Amerikkaa. Valtion kansantuotteesta yli puolet koostuu palveluista ja lähes 40% teollisuudesta. Valtion presidenttinä toimii vaikutusvaltaiseen sukuun kuuluva Juan Manual Santos.
Kolumbian oloja ovat kurjistaneet 1970-luvulta alkaen huumekauppa ja siihen kytköksissä oleva väkivaltaisuus sekä maansisäiset levottomuudet ja sissiliikkeiden toiminta. Paikalliset asukkaat pitävät huumeisiin liittyvää toimintaa ja siitä puhumista suorastaan tabuna eikä sitä katsota alkuunkaan hyvällä. Vuonna 2010 valtion asukkaista lähes puolet eli köyhyysrajan alapuolella, mihin on suuresti vaikuttanut maan huumekaupankäynti. Kolumbia, joka on nimetty kuuluisan tutkimusmatkailijan Kristoffer Kolumbuksen mukaan, kuitenkin tarjoaa suurenmoisen luonnon ja nähtävyyksiä Tyynenmeren ja Karibianmeren rannikoiden palmurannoista häikäiseviin sademetsiin.


Kuuluisa henkilö:
Kolumbian suhteellisen vaatimattomista oloista huolimatta sieltä on ponnistanut maailman tietoisuuteen yksi pop-maailman tunnetuimmista naislaulajista. Nyt 35-vuotias Shakira Isabel Mebarak Ripoll on kotoisin Barranquillan kaupungista Kolumbista. Hän aloitti uransa espanjankielisellä tuotannolla 1990-luvulla, muttei vielä tässä saavuttanut suurta huomiota kotimaansa ulkopuolella. Vuonna 2002 julkaistu ensimmäinen englanninkielinen single "Whenever, Wherever" sen sijaan räjäytti potin ja levyä "Laundry Service" myytiin yli 13 miljoonaa kappaletta. Shakira on voittanut urallaan kaksi Grammy-palkintoa, kahdeksan Latin-Grammyä, 12 Billboardin Latin Music Awardsia ja ollut Golden Globe ehdokkaana. Shakiran tunnetuimpia kappaleita ovat 'Whenever, Wherever' lisäksi 'Hips Don't Lie', 'Waka Waka' ja 'Underneath Your Clothes'. Hän on Kolumbian kaikkien aikojen menestynein artisti. Shakira jatkaa edelleen musiikin tekoa ja esiintymistä.